[ Pobierz całość w formacie PDF ]
pogorszenie samopoczucia, zmęczenie, lęki, a nawet stany depresyjne.
50
Na przykład u osób mających zimna konstytucję nadmierne picie atakuje jang nerek. Ludzie o gorącej
konstytucji dostarczający organizmowi zbyt mało płynów osłabiają tym samym jin nerek i płyny wewnętrzne.
51
Badania wykazały jednoznacznie, Ŝe aluminium niszczy jakość poŜywienia, a w kontakcie z wieloma
produktami spoŜywczymi jest wyraźnie toksyczne. Często moŜe zupełnie zniszczyć właściwości lecznicze ziół.
Ma tak silne jin, Ŝe potrafi nawet unicestwić działanie korzenia Ŝeńszenia o bardzo mocnych właściwościach
jang). W niektórych krajach zaprzestano wytwarzania z tego metalu czegokolwiek, co ma bezpośredni kontakt z
Ŝywnością.
30
by były emaliowane). Do przygotowywania leczniczych herbat ziołowych najlepsze jest szkło. Trzeba
zapomnieć o aluminium! Niewykluczone, Ŝe właśnie nagminne stosowanie w Europie aluminiowych
garnuszków do gotowania ziół było przyczyną małej skuteczności tych leków naturalnych i w jakimś
stopniu utorowało drogę silniejszym lekom chemicznym. Tymczasem warto wiedzieć, Ŝe i leki ziołowe
mogą mieć potęŜne działanie. Lekarze chińscy zapisują czasem duŜe ich dawki i stęŜenia (np. 150 g
na jedną filiŜankę herbaty!). Byśmy mogli stosować je bez obawy, winniśmy postawić bezbłędną
diagnozę, sięgającą rzeczywistych, głębokich przyczyn choroby. Leki naturalne będą wtedy działały z
podobną mocą jak antybiotyki, a bez skutków ubocznych.
Przygotowywanie posiłków zgodnie z przemianą drewna
Technika krojenia. W spauperyzowanej i coraz bardziej prymitywnej kuchni naszych czasów (bo o
sztuce kulinarnej prawie juŜ zapomniano) nie zwraca się prawie uwagi na sposób krojenia.
Tymczasem jest to istotne, gdyŜ jedzenie odŜywia nie tylko ciało, odŜywia teŜ umysł. Dzięki
wraŜeniom estetycznym i odpowiedniej atmosferze związanej ze spoŜywaniem pokarmu, całe ciało
bierze w pełni udział w jedzeniu poprzez wszystkie zmysły (a nie tylko smaku). Warto wiedzieć, Ŝe
sposób krojenia wpływa teŜ na walory smakowe potraw, a smaki, jak wiadomo, wiąŜą się z pięcioma
ruchami oraz ich właściwościami.
Tradycja chińska w nawiązaniu do pięciu ruchów wyróŜnia pięć głównych sposobów krojenia.
Wiosną, czyli w okresie dominacji ruchu drewna, naleŜy kroić tak mało, jak jest to tylko moŜliwe.
Dzieląc na przykład kalafiora, powinniśmy dąŜyć do zachowania jego pierwotnej formy, a więc
normalnego wyglądu przypominającego drzewo – małe drzewo związane z właściwościami wiosny.
Warto starać się, by gotowaniem nie zmieniać tej naturalnej formy. Jest to waŜne nie tyle dla zdrowia,
ile raczej dla wyglądu.
Technika gotowania. Element drewna to małe jang. A więc w czasie gotowania powinno się
wszystko mieszać drewnianą łyŜką. Mimo Ŝe w naszym powierzchownie sceptycznym społeczeństwie
takie praktyki uwaŜa się za magiczne czy bezsensowne, sami moŜemy empirycznie przekonać się o
ich słuszności (z braku miejsca bardziej naukowe uzasadnianie nie będzie tu przeprowadzane).
Tradycja chińska wiąŜe z takim postępowaniem zwiększanie aktywnej energii jang. Oznacza to, Ŝe tak
ugotowane jedzenie będzie trochę inaczej oddziaływało, a takŜe nieco inaczej smakowało. NaleŜy być
jednak ostroŜnym i nie przesadzać z mieszaniem – wiosna to tylko małe jang.
Mówiąc o samym ogrzewaniu, musimy przypomnieć, Ŝe wiosną energia wznosi się ku górze, latem
rozprzestrzenia się, w porach przejściowych (Ŝywioł ziemi) energie są zrównowaŜone, jesienią
skoncentrowane, a zimą schodzą w dół. Tak więc gotując zgodnie z przemianą drewna nie moŜemy
przykrywać naczynia, by energia mogła swobodnie unosić się ku górze. Pamiętając o małym jang, nie
powinniśmy zbyt podsycać ognia. Wiosną, gdy dominuje ruch drewna najlepszym materiałem
opałowym jest oczywiście drewno.
To właśnie najwaŜniejsza technika gotowania wiosną: na niezbyt silnym ogniu, bez przykrycia,
nieco mieszając drewnianą łyŜką.
Jeszcze inna technika, stosowna równieŜ w tej porze roku, polega na bardzo krótkim wrzuceniu
wszystkich jarzyn do wrzącej wody i natychmiastowym ich wyjęciu. Ma to związek z zaleceniem
utrzymywania Ŝołądka w cieple; szczególnie dotyczy to ludzi cierpiących na choroby zimna. Zgodnie z
zaleceniami tradycyjnej medycyny nawet sałatę, w celu zrównowaŜenia jej ochładzającej energii,
winniśmy wrzucać na moment do gotującej wody. To samo dotyczy np. kiełków. Jest to juŜ technika
jangizacji. PoniewaŜ wiosną dominuje małe jang, jedzenie naleŜy doprowadzić do lekkiego
podgrzania.
Fermentacja. Typowym dla przemiany drewna procesem konserwowania jest fermentacja. MoŜe
być to na przykład kiszenie kapusty czy ogórków. Biorąc słodkie świeŜe mleko krowie (ruch ziemi) i
zostawiając je na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu otrzymujemy kwaśne mleko (ruch drewna).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]